Рекомендуємо

В Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру

Вчора, 17:22 (6 фото)

Її лауреатами цього року стали пакистанська дівчина-правозахисниця Малала Юсуфзай і індійський активіст - борець за права дітей Кайлаш Сатьяртхі

У норвезькій столиці Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру. Її лауреатами цього року стали пакистанська дівчина-правозахисниця Малала Юсуфзай і індійський активіст - борець за права дітей Кайлаш Сатьяртхі, пише Reuters.

Зазначено, що Юсуфзай і Сатьяртхі удостоєні цієї премії "за їх боротьбу проти гноблення дітей і молодих людей і за право дітей на освіту".

Також варто відзначити, що 17-річна Малала Юсуфзай стала наймолодшим лауреатом Нобелівської премії за всю її історію. Дівчина отримала світову популярність у 2009 р. завдяки своєму блогу, в якому докладно розповідала про своє життя за режиму талібів. У жовтні 2012 р. на Малалу було скоєно замах, однак вона вижила.

Нагадаємо, також у столиці Швеції Стокгольмі сьогодні пройде церемонія вручення Нобелівської премії іншим одинадцяти лауреатам в різних галузях науки і культури.

Зазначимо, що вручення премії миру в Осло проходить згідно з останньою волею Альфреда Нобеля. Переможця, в свою чергу, визначає Норвезький нобелівський комітет, в який, за традицією, входять п'ятеро заслужених суспільно-політичних діячів Норвегії, обраних парламентом країни.

Подібні новини: Європа недостатньо підтримує Україну, - Нобелівський лауреат Льоса

Сьогоднішня церемонія вручення Нобелівських премій - 113-а за рахунком. Якщо в 2011 році її грошова складова дорівнювала 10 млн крон (1,5 млн доларів), то в 2012 році вона зменшилася до 8 млн крон (1,07 млн доларів). Нобелівський фонд оголосив, що вперше за останні 60 років розмір премії "буде скорочений з причини несприятливих часів".

Починаючи з 1901 року, нагорода присуджувалася, в загальній складності, 567 разів, її отримали 860 чоловік і 22 організації. Найстаршим володарем премії цього року буде 85-річний японський фізик Ісаму Акасакі. Наймолодша з володарів високого звання в цьому році і в історії премій взагалі - 17-річна Малала Юсуфзай.

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читати далі

Шановні читачі!

Можливість коментування тимчасово відключена через збільшення кількості агресивних коментарів.

Новини партнерів
Загрузка...
Загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Loading...