"Угода в цілому є позитивною, звичайно, що вона несе в собі ряд викликів, але вона надає перспективи. Багато говорили про те, що приєднання до СОТ було великим ризиком, але якщо подивитися на результати АПК (рекордні по валовому збору зернових і олійних, рекордне сальдо зовнішньої торгівлі) - ми бачимо, що міжнародна інтеграція йде тільки на користь АПК", - заявив Лапа.
За його словами, у разі підписання УА з ЄС деякі виробники потраплять під загрозу, однак експорт більшості видів продукції буде здійснюватися без наявності експортних квот та імпортних мит.
"У першу чергу під загрозу потраплять виноробна і лікеро-горілчана і виноробна галузь, наші виробники не зможуть використовувати такі географічні назви, як "Мадера", "Херес", деякі види молочної продукції. Деякі витрати на ребрендинг Україна, отримає додаткові квоти на експорт м'яса і зерна в Євросоюз. По більшості видів продукції експорт в разі підписання Угоди буде здійснюватися без наявності експортних квот та імпортних мит. У деяких галузях ринок відкриється повністю. Квоти будуть ділити не українські чиновники, а європейські імпортери відповідної продукції, і механізми розподілу цих квот досить прозорі, ліберальні і об'єктивні. Тому тут питання лише конкурентоспроможності", - зазначив експерт.
Нагадаємо, 29 листопада президент Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, мотивуючи це страшними наслідками для української промисловості. Однак, Янукович заявляє, що Україна продовжить інтеграцію в ЄС.