Міжусобиці на Майдані: що штовхає мітингувальників на розбірки між собою

11 лютого, 12:07

Евромайдан
Фото из открытых источников

Ось уже кілька тижнів у революційному Києві затишшя. У центрі припинили чадити шини, "коктейлі Молотова" більше не летять у "Беркут", а "Беркут" не застосовує силу проти протестувальників. З боку може скластися враження, що мітингувальники затамували подих і чекають чим все-таки закінчаться переговори опозиції і влади. Однак при більш детальному розгляді ситуації допитливий розум знайде нове явище на Майдані - мітингувальники все частіше застосовують силу до своїх же колег.

Перші тривожні дзвіночки з'явилися у середині минулого тижня - то мітингувальники поб'ються, то до різанини дійде, то ногу прострелять охоронцеві революційного штабу, а то і зовсім зв'яжуть соратника і до річки вивезуть з лихим задумом. Були і повідомлення про погроми в центрі, але вони, на щастя, не набули масового характеру - справа закінчилася биттям вікон у кількох ресторанах. Співвласницею яких, до речі, є комуністка Оксана Калетник, так що в цьому випадку ідеологічну складову виключати не можна.

Чим же можна пояснити таку агресивну поведінка мітингувальників під час перемир'я? Насамперед, почнемо з початку - люди стоять на Майдані більше двох місяців, що по собі досить складно морально. Плюс до цьому ніяких відчутних результатів за цей час вони так і не домоглися. Крім того, було кілька серйозних сутичок мітингувальників з силовиками, під час яких, на жаль, загинули люди. А весь інший час в таборі революціонерів постійно нагнітають обстановку. Або ж самі лідери Майдану оголошують мобілізацію "у зв'язку з підготовкою штурму", або ж влада зробить якийсь різкий рух, який може бути розцінений мітингувальниками як провокація. Все це викликає у протестувальників емоції, далеко не позитивні, яким потрібен вихід, і напругу, яка вимагає розрядки.

З іншого боку на Майдан можна подивитися з точки зору соціальної групи. Тобто як на групу людей, об'єднаних загальною ідеєю, дією, вже сформованими традиціями та певними засадами. Сама по собі ця група залучає людей "зі сторони" і не всі до кінця розуміють ідею, яку відстоюють люди на Майдані. Ось, мабуть, ще один фактор, "чужинці" в усталеній соціальній групі, які ще не знайомі з "правилами Майдану", девіантна поведінка яких також може викликати агресію.

І, звичайно ж, не можна забувати про вічне питання - питання грошей. Половина повідомлень про мітингувальників, які затіяли бійку, так чи інакше стосується фінансового чинника. Крім крадіжки телефонів і гаманців, про які заявляють мітингувальники, спливають і більш серйозні повідомлення про крадіжки. Приміром, четверо "жителів" наметового містечка серед ночі побили, зв'язали і погрожували втопити п'ятого, якщо останній не поверне 14 тис. грн пожертв Євромайдану, які він нібито привласнив. Через підозри в крадіжці прострелили ногу охоронцю у КМДА...

Поки лідери опозиції вирішують глобальну проблему подальшого вектору політичного розвитку країни, мітингувальники, по суті, копіюють модель суспільства, яке так прагнуть змінити.

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com