Майдан і Національна гвардія: як одне перетікає в інше

19 березня, 18:36

Більшість членів сотень Майдану бажають вступити в Національну гвардію

Нацгвардия
Сайт МВД
Отже, в Україні створено Національну гвардію і здійснено перший набір бійців, які після прискореного курсу тренування вирушать виконувати свої функції в регіоні. До речі, деякі вже вирушили, наприклад, захищати спільно з українськими військовими Газотранспортну систему країни.

Тим часом ми вже писали про те, що однією з реальних причин створення Національної гвардії була необхідність якось структурувати сотні Майдану і легалізувати їхнє положення в столиці: вже повідомлялося, що у Майдану накопичилося багато зброї, вона є неконтрольованою, як і самі сотні, які нікуди не збираються розходитися. Більше того, готові зробити революцію повторно, якщо нинішній уряд, за словами бійців, здасть інтереси України.

Отже, спроба уряду "переплавити"сотні в Нацгвардію може бути досить вдалою. Вірніше, найвдалішою з усіх можливих варіантів беззбройного роззброєння Майдану.

Втім, на самому Майдані настрої різніі: одні хочуть йти в Нацгвардію, інші - ні.

"Наші хлопці пішли охоче, зараз в нашій, десятій, львівській сотні залишилося не більше 20 чоловік, інші подалися в гвардію. Плануємо в п'ятницю відпустити інших. Всі бачать в цьому низку можливостей. Це те, де ми можемо допомогти Україні", - повідомив молодий боєць однієї із сотень Майдану, який тримав у руках біля ст. м. "Хрещатик" велику коробку для збору пожертв від громадян на сигарети бійцям сотень.

Між тим, такі коробки з'явилися біля кожного намету і не тільки. Бійці зізнаються: фінансування вже немає, не завозять навіть чай і їжу. Середній бізнес після перемоги революції і відновлення миру у Києві вирушив далі вирішувати свої ділові проблеми, а опозиція про Майдан просто забула.

"З початку березня тут, на сцені Майдану, не було жодного, уявіть, нардепа від опозиції", - журяться бійці, не приховуючи неприязні до нової влади.

За словами протестувальників, в останні кілька днів припинилося й постачання їжі - тепер їх годує лише церква. Яка - не уточнюють. Можна припустити, що всі конфесії потроху.

Втім, мешканцям наметового містечка самим є що приховувати: здавати зброю, наприклад, вони не хочуть, вважаючи за краще так і залишатися з нею в центрі Києва.

"Вона, ця зброя, моя, трофейна! Узята в бою у "Беркута!" Як я можу її віддати? Після переможного кінця - так, віддам, не потрібна вона мені, але поки ми не впевнені, що влада не займеться тим, чим займалася стара влада, ми не підемо", - повідав нам Артем з Донецької сотні.

"Переможний кінець" у розмові з представниками сотень визначити складно.

"Це президентські вибори. Ну, а потім залишимося ще тут недовго, щоб відновити інфраструктуру Майдану", - заявляє Артем.

Одним словом, йти з центру Києва найближчими місяцями сотні Майдану не збираються.

Що ж до Національної гвардії, то за словами бійців, різні сотні реагують на пропозиції по-різному. Одні йдуть ледь не всім штатом, інші готові відрядити туди не більше половини людей.

"Я думаю, що у гвардію відправлять приблизно 2/3 сотень бійців Самооборони, а 1/3 залишиться тут наглядати за владою", - кажуть бійці, сотні яких вже відрядили першу "партію бійців" у Нацгвардію.

За словами членів сотень, у гвардію відправляють кращих, і тих, хто не має сімей серед інших мешканців наметового містечка.

"В першу чергу відправляємо хлопців 25-35 років, з армійської підготовкою, служивих, також "спецуру". Загалом, усіх, хто має досвід. Вони там потрібніші. Зрештою, їм потрібно менше часу на підготовку, швидше втягнуться в процес", - зазначає літній боєць однієї із сотень, які охороняють КМДА.

Тим часом молоді бійці вже готові йти до Нацгвардії. На їхню думку, революцію треба продовжувати на більш високому рівні.

"Настав час захисту здобутків революції та незалежності української держави, яка переживає зараз складний період. На Майдані робота закінчена. У нас в сотні з тих, хто пішов у гвардію, ніхто не скаржиться, всім задоволені. За ними слідом наприкінці цього тижня вирушаємо й ми", - кажуть молоді бійці з кількох сотень, які ще недавно вважалися найбільш укомплектованими на Майдані. 

Таким чином, можна відзначити, що на Майдані намітився конфлікт поколінь. Більш молоді революціонери прагнуть йти далі, можливо, також і тому, що на Майдані стало занадто мирно і нудно.

Не менш важливим також є й те, що сотні, незважаючи на те, що значна частина їх піде, судячи з усього, у гвардію, все ж залишаться на Майдані. Можливо, наметове містечко навіть не зменшиться. Це буде означати, або, по суті, вже означає, що рух на Майдані розколовся. На тих, хто готовий продовжувати боротьбу за Україну на більш високому рівні, і на прихильників "перманентної революції до кінця".

Що в цьому хорошого для Києва і киян? Напевно те, знекровлені сотні, що залишилися, легше буде тримати в узді правоохоронцям, не допускаючи подальшої ескалації насильства в центрі міста. Однозначно, що вдасться домогтися часткового роззброєння Майдану та здачі зброї.

Негативом є те, що структура сотень збережеться. Сотники, які повинні будуть наглядати за залишками підрозділів на Майдані, навряд чи самі перейдуть у гвардію. Безсумнівно й те, що Майдан так повністю і не перетік в рух нового рівня, а придушити Майдан у разі його бунту проти держави на такому складному етапі буде неможливо, оскільки гвардія, яка сама вийшла з Майдану, не виступить проти братів по зброї.

Що буде далі? Можна прогнозувати, що Майдан поступово маргіналізується і зменшиться до розмірів наметового містечка під Печерським судом, яке нещодавно розійшлося, але нікуди не піде аж до переможного кінця, який настане тільки тоді, коли в самому наметовому містечку вирішать.

 

Сергій Костеж

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com