Рекомендуємо

Підсумки загальнонаціонального круглого столу: Опозиція не вірить владі

13 грудня, 18:31 (8 фото)

Президент пообіцяв не розганяти Євромайдан, але мітингувальникам для досягнення консенсусу цього мало

У Києві завершився загальнонаціональний круглий стіл за участю президента, влади, опозиції та громадськості, на якому обговорювалися шляхи виходу України з політичної кризи.

Важко сказати, які будуть наслідки цього зібрання, адже конфліктуючі сторони відразу ж заявили, що не довіряють одна одній. Вже в неділю в столиці пройдуть масові мітинги, а з понеділка дебати будуть продовжуватися в парламенті.

Президент Віктор Янукович спростував повідомлення про підготовку силового розгону Євромайдану в Києві. Гарант закликав припинити протистояння і підтримав пропозицію оголосити мораторій на застосування сили під час масових акцій. Він також заявив, що відповідальність за розгін мітингуючих на Майдані Незалежності в Києві 30 листопада несуть всього три людини. Їх імена пообіцяв назвати пізніше. Янукович також запропонував оголосити амністію відносно всіх учасників Євромайдану.

Також Янукович заявив про можливу відставку тих чиновників, які готували проект Угоди про асоціацію з ЄС. При цьому відставки Кабміну не буде, зазначив глава держави. Залишається загадкою, хто ж все-таки винен у підготовці свідомо невигідної Угоди з ЄС.

Прем'єр-міністр Микола Азаров, зі свого боку, заявив, що підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом - в нинішніх умовах різкого зростання негативного сальдо у зовнішній торгівлі і недостатності валютних резервів призвело б до краху української економіки. Звичайно ж, прем'єр поскаржився на попередню владу, яка нібито завела країну в "газову кабалу".

Ця тирада прем'єра обурила Арсенія Яценюка, який вступив з Азаровим в перепалку. "Ви персонально тримайтеся за крісло, замість того, щоб прийти в парламент, написати заяву і сказати: "Я йду у відставку", - заявив Яценюк. Азаров відповів, що у всьому винен уряд Тимошенко.

Лідери опозиції, які відвідали засідання загальнонаціонального круглого столу "Об'єднаємо Україну", озвучили президенту свої вимоги. "Всі, хто віддавав незаконні накази, і всі, хто їх виконував, повинні понести відповідальність. Так, щоб вся країна бачила. Ті, хто заарештовані як активісти Майдану, повинні вийти на свободу", - заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Виступаючи на "круглому столі", лідер партії "Удар" Віталій Кличко заявив, що виходом із політичної кризи можуть стати тільки дострокові вибори президента і парламенту. Президент залишив це без коментарів.

В цей же час лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що влада готує арешт всіх лідерів опозиції.

У заключному слові колишній президент Леонід Кравчук закликав всіх учасників загальнонаціонального круглого столу "Об'єднаємо Україну" розробити меморандум взаєморозуміння. "Я хочу звернутися до всіх учасників, щоб виділили від своїх організацій, які вони представляють... для того, щоб ми підготували, умовно скажемо, меморандум взаєморозуміння, або резолюцію взаєморозуміння", - сказав Кравчук. При цьому він запропонував на засіданні наступного Загальнонаціонального круглого столу обговорити текст розробленого документа і підтримати його.

Втім, до взаєморозуміння сторін конфлікту дуже далеко. Після закінчення засідання Кличко заявив, що влада не врахувала жодної з вимог опозиції, круглий стіл був лише демонстрацією під гаслом "жодного кроку назустріч опозиції".

"Ми почули тільки гасла, заклики і декларації. Сьогодні від багатьох учасників, не тільки представників опозиції, звучали однакові вимоги, але ми від президента не почули ні про те, що затриманих відпустять, ані про те, що покарають винних у жорстокому побитті студентів, а про відставку уряду вони взагалі не збиралися говорити", - заявив Кличко.

Вторить йому і Арсеній Яценюк. "На два ключових питання відповідей від Януковича немає. Ми очікуємо його конкретних дій", - сказав він журналістам. "Перша - звільнити тих, які незаконно утримуються під вартою, і певні кроки до цього вже зроблені. Друге - покарати тих, які давали команду бити людей. Відповіді немає. Третій - відправити у відставку тих, які за це відповідальні. Також відповіді немає", - сказав Яценюк.

Своє розчарування круглим столом висловив і екс-президент України Леонід Кучма "На такому зборищі питання не вирішиш. Але ми показали світу і суспільству, що діалог можливий", - заявив він.

А ось чинний президент Віктор Янукович від коментарів відмовився, сховавшись від журналістів через чорний хід.

У Києві та інших містах України з 21 листопада проходять масові акції прихильників зближення країни з Європою, незадоволених рішенням уряду відкласти підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Після розгону демонстрації 30 листопада Євромайдан висунув політичні вимоги про перезавантаження влади.

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    traffim.com