Рекомендуємо

КНДР відзначає другу річницю смерті Кім Чен Іра

17 грудня, 10:12 (12 фото)

ЗМІ пишуть, що влада Північної Кореї готує нові ядерні випробування і пуск балістичної ракети, щоб "відвернути" громадськість від страти дядька Кім Чен Ина

КНДР відзначає другу річницю смерті колишнього лідера країни Кім Чен Іра, повідомляє BBC. Після його смерті влада перейшла до сина вождя Кім Чен Ина. Сьогодні він разом з дружиною присутній на церемонії, що транслюється центральним телебаченням.

Як пише "РБК", церемонія затьмарилася скандалом - на урочистий захід не з'явилася сестра Кім Чен Іра - дружина страченого минулого тижня за корупцію чиновника Чан Сон Тхека.

Вона відмовилася від участі в церемонії після того, як син "великого керівника" і її племінник - нині чинний лідер Північної Кореї Кім Чен Ин - стратив її чоловіка і власного дядька. Як пояснила північнокорейська влада, "друга людина в країні" була засуджена до вищої міри за корупційні злочини, вживання наркотиків, непристойні стосунки з жінками, захоплення азартними іграми та інші порушення.

Після страти дядька Чан Сон Тхека на вулицях столиці КНДР Пхеньяну почалися "агресивні перевірки". Приїжджим закритий доступ у місто, а люди живуть у страху перед чистками й арештами, підкреслюють журналісти. Крім того, щоб "відвернути" населення від смерті дядька Кім Чен Ина влада Північної Кореї готує нові ядерні випробування і пуск балістичної ракети.

Після страти свого наставника Кім Чен Ин використовує пам'ятні заходи як можливість самоствердитися і продемонструвати народу, що його влада непорушна, стверджують ЗМІ.

Подібні новини: Дядька лідера КНДР стратили за звинуваченням у державній зраді

"Існує велика ймовірність, що Північна Корея здійснить провокації в період з кінця січня до початку березня", - заявив член комітету з розвідки парламенту Південної Кореї Чо Вон Чжин.

Нагадаємо, 19 грудня 2011 р. світ дізнався про смерть північнокорейського лідера Кім Чен Іра. Він помер на сімдесятому році життя від серцевого нападу під час чергової інспекційної поїздки.

Про його хворобу вперше заговорили у вересні 2008 р. Приводом стала відсутність лідера на параді на честь 60-річчя незалежності КНДР, після чого його не бачили на публіці майже рік. Кім Чен Ір переніс важкий інсульт, страждав від діабету, крім того, як відзначають лікарі, стан його здоров'я ускладнювався пристрастями до сигар і коньяку. Офіційним же формулюванням смерті Кім Чен Іра стало "психічна і фізична перевтома, викликана роботою на благо країни".

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів