Рекомендуємо

Проект концепції змін до Конституції може бути схвалений у січні

Вчора, 08:14

Проект унесення змін, який є у розпорядженні видання, передбачає, що президент отримує монополію на призначення суддів, а Верховна Рада - контроль над формуванням Кабінету міністрів. У той же час автори концепції відмовилися від ідеї зобов'язати президента погоджувати з парламентом призначення та звільнення голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна та Національного банку

КА
Пресс-служба президента
Проект концепції змін до Конституції України може бути схвалений на засіданні Конституційної асамблеї у січні 2014 р., а вже у березні отримати оцінку Венеціанської комісії. Про це пише "Коммерсант-Украина".

Як повідомила радник президента, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук, проект концепції враховує рекомендації вже подані Венеціанською комісією. "У порівнянні з тим документом, який у нас був станом на червень, концепція серйозно доопрацьована - це стосується і тексту, і підходів. Мені здається, що концепція має тепер справді європейський вигляд і з усіх ключових питань враховує рекомендації Венеціанської комісії", - сказала Ставнійчук.

Проект унесення змін, який є у розпорядженні видання, передбачає, що президент отримує монополію на призначення суддів, а Верховна Рада - контроль над формуванням Кабінету міністрів. У той же час автори концепції відмовилися від ідеї зобов'язати президента погоджувати з парламентом призначення та звільнення голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна та Національного банку. Верховна Рада буде давати згоду лише на призначення голови СБУ, голови Служби зовнішньої розвідки та генерального прокурора (його пропонується призначати на сім років), при цьому парламент втратить право висловлювати йому недовіру.

Автори проекту концепції також відмовилися від ідеї спростити процедуру імпічменту президента. Згідно з доопрацьованим документом, для того, щоб ініціювати імпічмент, потрібно 226 голосів народних депутатів, як зараз, а не 150, як це пропонувалося у попередньому варіанті концепції. Висунути обвинувачення главі держави зможуть 300 народних депутатів з урахуванням висновку Конституційного суду, при цьому автори документа пропонують виключити положення про необхідність укладення ВС у зв'язку з процедурою імпічменту, "оскільки це суперечить принципу безпристрасності суду".

Проект концепції передбачає істотне збільшення ролі народовладдя. Розділ "Вибори. Референдум" пропонується замінити розділом "Народне волевиявлення". Згідно з документом, обмеження на участь у виборах, повинні встановлюватися виключно на конституційному рівні, вимоги до реєстрації кандидатів і фінансування виборів повинні носити "розумний характер", виборче законодавство "не може бути змінене за два роки до виборів". "Це має стати однією з інституційних гарантій стабільності виборчого законодавства", - йдеться у документі.

Подібні новини: Комітет рекомендує Раді повернути Конституцію 2004 року, а президенту - відправити Кабмін у відставку

Автори також пропонують запровадити інститут народної законодавчої ініціативи та інститут народного вето, що дозволяє проводити референдум для скасування прийнятих парламентом законів. Обов'язковому затвердженню на референдумі підлягають також міжнародні угоди України з питань зміни території або входження України у міждержавні об'єднання з делегуванням суверенних прав. Згідно концепції, рішення, прийняте на референдумі, не підлягає додатковому затвердженню в інших органах влади.

Нагадаємо, що концепцію змін до Конституції повинна була бути затверджена асамблеєю ще 6 грудня, але засідання перенесли через ускладнення політичної ситуації в країні.

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    traffim.com