Володимир Третяк: Україна може відродити ядерну зброю

17 березня, 19:21

Один з провідних фізиків країни вважає, що Україна може повторити досвід багаторічної давності

третяк
У суспільстві почалися розмови про необхідність відродження ядерного щита України. Мовляв, у 1990-х було допущено помилку, і тепер країна розплачується за неї. Питання вельми серйозне і може змінити розстановку сил в регіоні в разі його реалізації, перетворивши Україну чи то в щит Європи від Росії, чи то в пугало для сусідів - такий собі Іран місцевого масштабу. Тому bnk.ua вирішив поцікавитися думкою вітчизняної науки.

Наш співрозмовник Володимир Третяк - один з провідних українських фізиків-теоретиків, професор Сеульського національного університету, провідний науковий співробітник Інституту ядерних досліджень, що посідає 28-у позицію в рейтингу Хітча серед всіх вчених України.

 

- Ви багато працюєте у Європі. Як ставляться до того, що відбувається в Україні, Ваші європейські колеги?

- Вони дуже переживають за нас. І з Франції та Італії кажуть, що коли дивляться по ТБ київські події або те, що відбувається в Криму, переживають за Україну, щоб тут все вирішилося мирно. Вітають демократичні зміни, звичайно ж...

- А колеги з РФ?

- З російськими колегами спілкуюся менше. На деяких з них тавро їхньої антиукраїнської пропаганди діє сильно. І тут навіть з тих питань, які мені задають, видно їхнє ставлення. Деякі російські вчені мені в Італії ще три роки тому казали: "А ми у вас Крим відберемо!". І це, уявіть, казали начебто розумні, інтелігентні люди, доктори наук...

- Те, що відбувається в Україні, може вплинути на українсько-європейське наукове співробітництво, фінансування проектів? Наприклад, будівництво нового саркофагу на ЧАЕС?

- Я гадаю, що швидше ні, ніж так. Наука - консервативна, наукові зв'язки давно устоялися і знаходяться абсолютно поза політикою. Я думаю, що немає ризиків, фінансування не зменшиться, навпаки, хвилюватися не варто. Більше того, я думаю, з'являться нові проекти. По об'єкту укриття "Арка" можу сказати, що якщо європейці хочуть, щоб їх теж засипало радіоактивною гидотою, наприклад, пилом, нехай припиняють роботу... Адже очевидно ж, що Україна сама "Арку" не потягне, а новий саркофаг потрібен, і до того ж терміново.

- Зважаючи на явне недотримання західними державами та Росією положень Будапештського договору про те, що вони є гарантами безпеки України в обмін на відмову нашої країни від ядерного арсеналу, багато правих організацій і навіть деякі парламентські політичні партії заговорили про необхідність відродження ядерної зброї нашої країни. Це можливо?

- Це реально. До того ж, наші фахівці в цій області не гірше від американських, російських, індійських. Наскільки швидко - інше питання. Для створення заряду необхідні такі елементи, як плутоній і збагачений уран, а зараз в Україні проблеми з виробництвом таких матеріалів. Реактори наших АЕС напрацьовують плутоній, але ми відходи роботи АЕС вивозимо за договором на переробку в Росію. Там їх переробляють, судячи з усього, витискуючи все корисне, і плутоній у тому числі, і потім, уявіть, повертають залишки на поховання сюди, на територію нашої країни. Звичайно, це була помилка - віддавати іншій країні такий цінний ресурс. Тому труднощі будуть, але, враховуючи, що їх подолали багато країн, причому досить бідні та й такі, що не мають потрібної інфраструктури, наприклад, КНДР, то й у нас це буде цілком можливо, враховуючи, що досвід є.

- А чи є можливість переробляти відходи в Україні? Самостійно?

- Це мені невідомо. Можливо, що і є.

- Запитання з області політики. Що буде в світі з ядерною безпекою після нинішньої ситуації з Будапештським договором?

- Тепер кожна країна буде дивитися, чим їй може обернутися відмова від розробки ядерної зброї і чи варто йти на цей крок. Те, що Іран і КНДР зроблять висновки з української ситуації, це безсумнівно. Хід міркувань буде однаковим. Ось, мовляв, була перша в світі країна, яка відмовилася від ядерної зброї під багатосторонній договір. Написали їй щось на папері, на пів-аркуша, кількома реченнями, і все. А як тільки з'явилася необхідність звернутися до договору, ніхто його не виконав. Звичайно, ніхто не повторюватиме український досвід. Перевагу буде віддано не договорам, хто б там під ними не підписався, а ядерному кийку.

- Наскільки ймовірним є застосування в нинішньому українському конфлікті, якщо він переросте у війну, ядерної зброї?

- Застосування можливе, тільки якщо сторона конфлікту зрозуміє, що програла і втрачати нічого. Тобто ядерна зброя - це остання рятівна можливість. На жаль, від нинішнього керівництва РФ, дії якого складно передбачити або аналізувати, очікувати можна чого завгодно. Особливо враховуючи, що якщо ядерну зброю буде застосовано на території іншої країни. Нехай і сусідньої...

 

Розмовляв Сергій Костеж

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com