"Правий сектор": славне минуле та похмуре майбутнє

27 березня, 14:50

Організація знаходиться в важкому стані

Правый сектор
Фото с открытых источников
"Правий сектор", з'явившись раптово нізвідки, пройшов швидкий шлях визнання-прокльонів в українських ЗМІ і суспільстві: від провокаторів 1 грудня минулого року до народних героїв січня вже нового, сірих кардиналів Майдану в лютому і сумнівних супротивників і саботажників ініціатив нової влади в березні. При цьому ПС зазнав значних змін в структурі та чисельності, різко "роздувшись" до кількох тисяч членів, отримавши у свої руки зброю.

За цією організацією міцно закріпилася слава крайнього крила революції, яке, незважаючи на всі пертурбації в політичному керівництві, готове йти до кінця. "Вічні революціонери" дійшли до того, що вступили в конфронтацію з новою владою, відмовившись роззброїтися, погрожуючи смертю новому міністру внутрішніх справ і самовільно захоплюючи різні об'єкти. У відповідь керівництво МВС не стало панькатися з вчорашніми союзниками, і ліквідувало одного з лідерів організації, Сашка Білого, який був координатором ПС в Західній Україні. Як повідомляють джерела bnk.ua в самому "Правому секторі", в останні два дні МВС заарештувало кілька десятків "секторян", в тому числі - керівництво ПС в декількох областях.

Що чекає в майбутньому на "Правий сектор"? Тривала партизанська війна або придушення новою владою? Ми змогли анонімно поговорити з кількома активістами та їх друзями з "Правого сектору", щоб зрозуміти, яка обстановка панує в самій організації. Виявляється, в середині праворадикалів все не так просто, як здається ззовні. Отже:

1. "Правий сектор" різко зменшився числом. Як повідомляють джерела в bnk.ua в ПС, його  за останні дні покинуло більше третини його членів.

"Йдуть в основному або в самооборону Майдану, або відразу ж переходять в Нацгвардію. Наскільки я знаю, в Самооборону йдуть для того, щоб у гвардію записуватися. Точне число людей, що пішли з ПС не знає ніхто, адже з багатьма іншими просто не перетинаємося. Але це, хоч і не половина, але дуже значна частина, щось близьке до цього", - повідомило наше джерело в ПС.

2. "Правий сектор" не має єдності при погляді на ряд ключових питань. Як виявилося, активісти ПС не дотримуються єдиної думки, наприклад, щодо питання ліквідації Олександра Музичка. Наприклад, є частина "Правого сектора", яка вважає, що Музичко міг бути хворий, і тому просто не розумів небезпеки своїх дій. Крім того, в "Правому секторі" панують різні настрої щодо питання Криму. Наприклад, більшість секторян в цілому не підтримують кримських татар (з огляду на те, що ті "іншої" національності), втім, далеко не всі.

3. "Правий сектор" зберігає значний арсенал озброєння. За деякими відомостями, він збільшується. Кількості зброї не знає ніхто, просто кажуть, що "дуже багато". Роззброюватися ніхто не збирається.

4. "Правий сектор", незважаючи на "вихід" солідного числа своїх членів, скоротив, все ж, свою управлінську структуру і ядро своїх бійців. Як правило, це члени організацій "УНА-УНСО", "Тризуб", "Білий молот", і т.д., тоді як ті, що покинули ряди ПС - це, як правило ті, хто долучився до організації на хвилі подій Майдану.

5. "Правий сектор" планує подальше протистояння з владою. Як повідомило нам джерело, яке тісно спілкується з керівною ланкою організації, "самі вони кажуть, що "щось станеться". Що - не уточнюють. Але кажуть, що поки відставки Авакова не буде - будуть вести боротьбу. У чому вона може складатися - не кажуть. Як повідомляє джерело, питання дестабілізації ситуації, в той час, як країна перебуває у важкому становищі і готується відбивати вторгнення ззовні, не хвилює ПС.

"Вони впевнені, що самі побудують нову, сильну Україну", - передає джерело.

6. Переслідування своїх членів секторяни пов'язують з Юлією Тимошенко. Як повідомило нам те ж джерело, близьке до ПС, за словами самих членів організації, вони пов'язують початок їх переслідування і вбивство Саші Білого з початком передвиборної кампанії. На їхню думку, міністр МВС Арсен Аваков не діє самостійно, отже, головний керівник переслідування знаходиться набагато далі, ніж сам міністр, який вступив у протистояння з праворадикалами.

7. Бійці "Правого сектора" насправді не хочуть ставати розмінними картами в іграх інших людей, але самі відзначають, що опозиційні лідери часто ними маніпулюють.

"Хлопці нудьгують на Майдані, тому, на жаль, вплутуються, самі часто не розуміючи, в різні авантюри окремих політиків, які бажають прославитися, з участю захоплень будинків колишніх керівників держави, і т.д.і", - зазначила одна з тих, хто часто спілкується з активістами "Правого сектора".

У цілому ж, можна відзначити, що "Правий сектор" на даний момент знаходиться в складній стадії - його майбутнє невідоме. Дмитро Ярош, який ледве встиг надіти піджак, знову змушений був одягти бронежилет. Ще два тижні тому йому пророкували серйозне політичне майбутнє - тепер стоїть питання про виживання його організації, яка могла б стати повноцінною політичною партією.

Можна сказати, що "Правий сектор" вже програв протистояння з МВС. Про це говорить хоча б те, що в ПС чекають відставки Авакова, іншими словами, надаючи міністру свободу вибору, а не нав'язуючи йому свою ініціативу. Тепер у Авакова є хоча б вибір - або продовжувати тиснути, або ж подати у відставку. Або ж "заморозити" конфлікт. "Правому сектору" же залишається лише слідувати за головною стороною конфлікту на правах веденого. Що ніколи для веденої сторони, вимушеної відповідати на ініціативу більш активного суперника, нічим хорошим не закінчується...

Проблема ПС полягає, в першу чергу, в правій ідеології, яка дозволяє бути чесним з собою, своїми побратимами, так і своїми ворогами до кінця. Але яка, на жаль, не дозволяє вчасно зупинитися, скласти зброю, і приступити до мирного творення, оскільки сама теза постійної, перманентної боротьби за майбутнє своєї нації ставиться в такому разі під сумнів, адже постійна боротьба - один з головних принципів націоналізму. Тим, які шукають бурі, штиль - перешкода.

 

Валерій Титарук

 

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com