"Правий сектор" проти МВС: хто у виграші від збройного протистояння

26 березня, 18:17

За протистоянням між "Правим сектором", МВС і Самообороною багато хто забув про критику уряду і дивні призначення

Убийство Саши Билого (Музычко)_1
Вбивство Саші Білого (Музичко)
Останнім часом в українській політиці почалися процеси, які показують, що революція пройшла свій черговий етап. Будь-яка революція після перемоги над попереднім режимом характерна двома особливостями: по-перше, це боротьба революційних лідерів за владу між собою, по-друге, прихід до влади одного крила революційної коаліції і боротьба з іншим крилом, яке тепер стає головним противником.

Наприклад, в ході французької революції 1789-1792 рр більш помірковані жирондисти вели боротьбу проти радикалів-якобінців і вуличних "скажених", що постійно підбивали на протистояння з владою вуличну бідноту ("санкюлотов"). В ході американської революції 1776-1783 рр франкомовні американці були союзниками патріотів, а потім англомовна більшість вступила в протистояння з франкомовною меншиною в боротьбі за державну мову новостворених США. У російській революції 1917 р. помірні кадети і есери вели боротьбу разом з радикальними більшовиками, які, провернувши в листопаді свою революцію, почали воювати проти більш поміркованих лівих есерів, колишніх їхніх союзників.

Всі проти всіх?

В Україні спостерігається боротьба за владу і серед лідерів, і серед угруповань. Поки лідер "Удару" Віталій Кличко вступив у протистояння з в. о. президента Олександром Турчиновим і навіть виступив за його відставку (яка в ході голосування набрала один голос), в країні починаються процеси іншого порядку. Більш помірне революційне крило в особі ВО "Батьківщини" та "Свободи", прийшовши до влади, фактично монополізувало за собою право на розподіл ключових посад і здійснило низку призначень, які мало корелюють з революційними сподіваннями, а разом з ними - і з носіями революційного процесу, які залишилися осторонь: сотнями Самооборони Майдану і "Правим Сектором".

Ставлення Самооборони Майдану до нової влади відомо давно і з часом змінилося незначно. Відчуття того, що Майдан "зливають", не залишає бійців Самооборони. Ми раніше вже писали про те, що Самооборона не планує здавати зброю, незважаючи на ініціативи МВС. Втім, агресія Росії в Криму і формування Нацгвардії трохи охолодили Майдан і навіть частково знекровили його шляхом набору бійців до лав гвардійців. Незважаючи на це, Майдан розходитись не збирається. Крім того, неодноразово виникали конфлікти і між самими сотнями, які завершувалися перестрілками в центрі Києва. Можна зробити висновок, що така ситуація, хоч і є історично логічною, дуже вибухонебезпечна, оскільки відносний спокій і баланс в такому положенні ґрунтується тільки на противагах і особистих домовленостях учасників постреволюційного процесу. Будь-яка асиметрична дія може вивести систему контрольованого хаосу зі свого стабільного стану і створити небезпеку ескалації нового громадянського конфлікту.

Вбивство Олександра Музичка, Сашка Білого, можна вважати подібним фактором.

Вибух

Історію життєвого шляху Саші Білого, його участь у революційних подіях, історію його конфлікту з новим керівництвом МВС, а також його раптове вбивство всі вже давно прочитали і переглянули, тому немає особливої потреби зупинятися на цих аспектах днів, що минули. Важливо інше. Вбивство Музичка сталося досить нахабно, при свідках, а запис камери спостереження із сусіднього будинку переконливо довів, що заяви МВС про те, що Сашко Білий застрелився п'ятьма кулями, можна, м'яко кажучи, поставити під сумнів. Про серйозність положення можна судити хоча б з того, що на похоронах Сашка Білого лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша охороняли з автоматами.

Рішуча і безпрецедентна операція МВС, яка більше нагадувала організований наліт, не тільки підірвала інформаційний простір, але й призвела до відкритого конфлікту правоохоронців з "Правим сектором". Насправді, конфлікт назрівав давно. "Правий сектор" прямолінійно відмовив МВС у роззброєнні і робив заяви про теракти, які нібито вчинить на території Росії, якщо агресія східного сусіда не припиниться. І це йшло врозріз не лише з інтересами і заявами Турчинова і Яценюка. Як повідомили нам кілька політичних експертів на анонімних засадах, впорядкування відносин з радикальними правими групами з великою ймовірністю можуть бути однією з вимог західних країн, які не бажають підтримувати Україну в конфлікті з Росією, якщо Україна не розбереться з радикальними групами, які продовжують володіти зброєю і влаштовувати самосуди і нальоти, в тому числі і на промислові підприємства.

Сашко Білий представляв собою обличчя радикалізму в Україні. Людина, яка публічно, потрясаючи автоматом при зібранні людей, обіцяла повісити міністра МВС "як собаку", не могла бути уособленням громадського руху в країні, яка розраховує на європейський шлях і допомогу Заходу у конфлікті з іншою країною. Його ліквідація може бути сигналом до іншої частини "Правого сектору" про те, що МВС не допустить альтернативних силових структур, та ще й таких, що відкрито конфліктують з іншими державними органами.

Ліквідація Музичка підірвала старі конфлікти на Майдані.

"Позиція однакова: більшість бійців Самооборони вважають "Правий Сектор" екстремістами і терористами, які дискредитують Україну і, по суті, працюють на нашого недружнього сусіда", - прямо заявив один з бійців Самооборони.

Також бійцям Майдану здається дивним і те, що ніхто з "Правого сектора" не загинув 20 лютого в ході снайперського вогню на вулиці Інститутській.

"Давно було помічено: вони підбігають, кидають пляшки і каміння в "Беркут" й одразу ж ховаються, залишаючи сотні Самооборони битися один на один із силовиками. До речі, серед Небесної сотні немає членів "Правого сектора", зауважте", - повідомив нам ще один учасник подій на Майдані.

Як повідомив один із співрозмовників bnk.ua, бійки між сотнями Самооборони і "Правим сектором" в центрі Києва - часте явище останнім часом.

"Остання велика бійка була позавчора, 24 березня. Моєму другові із Самооборони "правосеки" розбили обличчя, зламавши кістки носа, він знаходиться в лікарні швидкої допомоги", - повідомив Андрій, який має друзів серед бійців Майдану.

У "Правому секторі" своя точка зору на цю ситуацію. Зокрема, наше джерело в "ПС" повідомило, що роззброюватися організація не має наміру і сприймає вбивство Сашка Білого як початок повномасштабної агресії проти праворадикалів. Нового міністра МВС вони не визнають, вважаючи його людиною Тимошенко, з якою вони пов'язують активні репресії влади проти них. І те, що протистояння з МВС може дестабілізувати ситуацію в країні, не особливо хвилює керівників "ПС". За словами джерела, у "Правому секторі" готові до повномасштабного протистояння з владою. Втім, як повідомляє наше джерело, справи поки йдуть не на користь "ПС": за минулий день понад 12 членів організації було заарештовано МВС, в тому числі й за незаконне зберігання зброї.

Можна зробити висновок, що тепер протистояння відбувається по лінії "всі проти всіх". Протистояння між Майданом і "Правим сектором" фактично відволікає увагу як перших, так і других, від критики нового керівництва країни. На Майдані, наприклад, в нинішньому конфлікті між "ПС" і МВС зайняли сторону силовиків.

"Загрози "ПС" міністру Авакову дивні. Так не можна. Як би там не було, він - міністр, і в такий важкий час не можна розхитувати державну систему протистоянням з урядом", - повідомив нам один із протестувальників на Майдані, зазначивши, що такої позиції дотримуються, за деякими винятками, майже все сотні Самооборони.

Таким чином, читач сам може зробити висновки з того стану, який є - врешті решт, за протистоянням "ПС" та МВС на задній план відійшла і критика уряду Майданом, і невдалі призначення в МВС.

Під куполом на Грушевського

Серед депутатського корпусу ситуацію сприймають дещо пригнічено. На думку нардепів, те, що відбувається, говорить про те, що діалог між різними учасниками революції втрачено, і нічого хорошого в цьому немає.

"Важливо було не втрачати діалог! А він був втрачений, особливо судячи з того, що звинувачення перейшли на міжособистісний рівень", - повідомив народний депутат партії "Удар" Сергій Каплін.

Втім, на його думку, позиція "Правого сектора" - це, по суті, концентрована позиція громадян України.

"МВС зробило багато вкрай незграбних дій. Наприклад, призначення по областях, відсутність плану реформ МВС... Слід визнати, позиція "Правого сектора" відображає ставлення до нового керівництва МВС в цілому по країні", - вважає Каплін.

Депутат впевнений, що новий міністр МВС, незважаючи на активну участь у подіях на Майдані, погано справляється зі своїми міністерськими функціями.

Що далі

Як би там не було, але точку неповернення пройдено. Тепер від МВС потрібно просто роззброїти "Правий сектор", якщо влада не хоче зіткнутися з організованим протистоянням в областях. З іншого боку, ставиться хрест на "Правому секторі" як політичній партії нового зразка. І, швидше за все, на Дмитрові Яроші, як кандидаті в президенти України.

До речі, якщо вже новий уряд вирішив боротися з радикалами всіх мастей, чому б не позбавити мандата нардепа Ігоря Мірошниченка? Тим більше, що він сам погоджувався позбутися недоторканності, щоб піти під суд за свої дії проти гендиректора НТКУ.

Відзначимо ще один цікавий факт. Сашко Білий був одним з тих, хто найчастіше демонструвався на російських телеканалах, як обличчя українського радикалізму і фашизму. Одне можна сказати точно: після смерті Сашка Музичка російським телеканалам доведеться шукати новий символ "бандеризації" України. А якщо нова влада розбереться з "Правим сектором", Мірошниченком і Ярошем, тобагато нових "бандерофашистів".

Валерій Титарук

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com