Події тижня: дні, що змінили світ

23 березня, 18:31

Крим став гарячою точкою світу

вече_Майдан
Фото с открытых источников
Події попереднього тижня, можна сказати, змінили світ повністю. Що сталося за останні сім днів і як це вплинуло на життя нашої країни і не тільки - у свіжому огляді bnk.ua.

1. Анексія Криму Росією.

У понеділок сепаратисти в Криму оголосили результати референдуму про питання про приєднання до Росії. Результати, як і очікувалося, виявилися справді вражаючими - за приєднання Криму до Росії проголосували ледь не 97 % учасників референдуму. Втім, ряд експертів і спостерігачів висловили думку, що це цілком можливо, оскільки прихильники неприєднання Криму до Росії просто не пішли на референдум. Крім того, інші експерти і аналітики знайшли безліч доказів того, що референдум цілком міг бути сфальсифікований за участю голосування "мертвих душ" а також участі росіян, привезених з сусідньої країни, у референдумі. Також багато жителів Криму, які прожили там все життя і зовсім не знайшли себе у списках - іноді цілими будинками і селами.

Слідом за референдумом відбулося урочисте прийняття Криму до складу РФ в колонному залі Будинку Союзів. На урочисту церемонію запросили всіх учасників складного політичного процесу - і лідерів сепаратистів Аксьонова та Константинова, і навіть "народного мера" Севастополя. А от Віктора Януковича чомусь не запросили. Напевно, тому, що він став навіть Кремлю не потрібен. Як і очікувалося, президент РФ Путін урочисто прийняв Крим до складу Росії.

Звичайно ж, такий референдум і подальша анексія Криму не були визнані світом - Росію підтримали тільки її сателіти по СНД (Казахстан, Вірменія), і ряд країн третього світу (Венесуела і ряд африканських держав). Ну і, звичайно ж, такі ж невизнані Абхазія з Осетією. Між тим країни Азії заявили про невтручання в процес, а західний світ став готуватися до санкцій.

2. Нова холодна війна

Не зволікаючи з відповіддю, США ввели санкції проти низки великих російських чиновників і банку "Росія", який пов'язують безпосередньо з Володимиром Путіним. Санкції проти 20 високопоставлених осіб РФ дивують високою "точністю вогню" - США знайшли осіб, тісно пов'язаних безпосередньо з Володимиром Путіним і його управлінською вертикаллю, тих, хто тісно пов'язаний з вирішенням фінансових та інших питань президента Росії і ввели санкції проти них, а не проти олігархів або галузей російської економіки. Для Росії в цілому це - не болючий удар. Але це - сильний удар по російській політичній еліті, яка за останні роки монополізувала право суверенітету. Втім, від прямих санкцій проти Росії і США, і країни Заходу, поки що утримуються - сподіваючись, що Росія виведе війська з Криму. Втім, слова про погрози санкцій звучать постійно. Так, президент Єврокомісії Херман ван Ромпей заявив, що країни ЄС готові відмовитися від російських нафти і газу, а США заговорили про військову підтримку України. Звичайно ж, такі репліки не спричинять санкцій негайно, а носять, швидше, попереджувальний характер. Втім, важливо інше - тепер світ знову став двополюсним, розділившись на прихильників російської агресії в Криму і її противників. Західні країни зайняли чітку позицію по відношенню до Росії, в якій ЗМІ заговорили про звернення супротивників РФ "радіоактивний попіл". Світ знову опинився в стані двадцятип'ятирічної давності. Різниця лише в тому, що Росія - не СРСР, і союзників у неї, готових підтримати РФ проти США - менше, ніж раніше.

3. Різкий злет курсу валют

За станом на початок тижня Нацбанку вдалося шляхом рефінансування практично всіх банків вітчизняної банківської системи стабілізувати курс гривні на рівні 9,30-9,40 за долар. Треба визнати, що в нинішніх умовах це був досить непоганий результат. Але вже з середи, як тільки політична ситуація знову загострилася, курс знову почав вагатися - і гривня почала стрімко падати. Вже у п'ятницю курс досяг позначки в 10 грн за долар, а вже сьогодні курс піднявся до 10,60 за один долар і майже 15 грн за євро. Прогнози експертів невтішні, дна не видно.

"Вся справа в тому, що це вимога МВФ, Світового банку, і США - відпустити курс і подивитися, де дно. Інакше просто не видадуть потрібних коштів для рекапіталізації і реформ. Згодні видавати лише за умови наявності ринкового, не стримуваного нічим курсу валют", - повідомило bnk.ua і джерело в керівництві одного з найбільших банків України.

4. Насильство в Криму

Тим часом на території Кримського півострова сепаратисти розгорнули хвилю насильства проти українських військовослужбовців, їх сімей, кримських татар, а також приїжджих до Криму журналістів, яких захоплюють у полон, потім, правда, звільняючи. Так, одним з найважливіших подій у Криму на цьому тижні став похорон убитого кримського татарина Решата Аметова, якого схопили, коли він прийшов у місцевий військкомат для того, щоб вступити в ряди української армії, не підозрюючи, що військкомат уже захоплений силами "самооборони". В ході штурму ФМЦ в Сімферополі вогнем окупантів був убитий український військовий, прапорщик Сергій Кокурін. Російські ЗМІ і представник РФ в ООН Віталій Чуркін взяли за основу пояснення того, що сталося, версію про невідомого снайпера, який стріляв ще й у бійців "самооборони". Природно, Чуркін був тут же розкритикований на засіданні РБ ООН, а версія відкинута, як нереалістична. Тим часом у Криму тривають погрози членам сімей українських військовослужбовців, а декілька сімей, які були примусово виселені з відомчих квартир. Їх готові прийняти в Україні, як біженців. Крім того, вже відомі кілька випадків захоплення і тортур українців, які намагалися проїхати на територію Криму. Деяким прострелили ноги, одному - надрізали вухо, як колись Дмитру Булатову.

5. Українські праві продовжують себе дискредитувати

У столиці тривають процеси, які складно зрозуміти навіть з точки зору поточної передвиборчої компанії. Кілька днів тому в інтернеті з'явилося відео знущань та побиття народними депутатами від партії "Свобода" директора НТКУ Олександра Пантелеймонова. Андрій Іллєнко, Богдан Бенюк, Ігор Мірошниченко, ведучи себе, немов гопники з міських околиць, тероризували і принижували Пантелеймонова протягом декількох хвилин, знімаючи це на відео і змушуючи написати заяву про відставку. Втім, враховуючи, що Пантелеймонов був всього лише в.о., а не перебував на посаді, то це заява ніяких наслідків для нього не спричинило - зараз медіа-менеджер перебуває на лікарняному.

Історія, втім, на тому не закінчилася. Соціал-націоналісти зазнали масового осуду їх "вчинку". Олександр Аронець, який знімав "дійство", зізнався, що "хотіли лише поговорити", ніхто не думав, що буде бійка. Втім, з якою метою відео викладалося в інтернет - не було пояснено.

Багато користувачів соцмереж зазначили, що "Свобода" вже не перший раз підігрує Кремлю, дискредитуючи не тільки себе, але і українську революцію. І, як можна побоюватися, підіграє ще не раз. Кінець історії настав у Верховній Раді - головний фігурант побиття нардеп Ігор Мірошниченко, який і бив Пантелеймонова... втік від журналістів.

6. Україна втрачає флот і армію в Криму

Тим часом Україна починає, слідом за об'єктами військової інфраструктури потроху втрачати флот - російські військові, іноді за допомогою спецназу, іноді переодягнувшись у цивільне, захоплюють корабель за кораблем і частину за частиною. Українські військові не відстрілюються, виправдовуючись відсутністю інструкцій з центру (хоча раніше говорили, що будуть діяти за Статутом ЗСУ). Можна сказати, що дії військових у Криму, які не стріляють в штурмуючих - логічні, і, можливо, правильні. По-перше, на результат захоплення переважаючими силами противника це не вплине. По-друге, може негативним чином вплинути на долю самих військовиків і членів їх сімей. На даний момент в руки Росії перейшли майже всі військові частини (крім Бельбеку, в/ч в Перевальному та Феодосії), кілька корветів і катерів. Група тральщиків і корветів в Донузлаві продовжує оборону, перебуваючи в заблокованому стані.

У цілому, підбиваючи підсумки, можна зазначити, що цей тиждень не став позитивним для жодної зі сторін конфлікту. Важливо інше - минулий тиждень заклав підвалини нового світового устрою. В якому світ знову поділений надвоє, знову нестабільний, знову перебуває на межі війни. І Україні відведена роль, яка раніше була у Західній Німеччині - бути форпостом Європи перед східним центром сили, який не такий могутній, як, наприклад, 50 років тому, але в найближче десятиліття може бути серйозною геополітичною альтернативою західному світу.

 

Сергій Костеж

 

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com