Можлива фальсифікація референдуму в Криму: зведений аналіз

17 березня, 15:32

Складності представляє процес голосування

Референдум в Крыму _7
УНИАН
Про можливі фальсифікації референдуму в Криму говорили давно - ще з моменту відкриття дільниць. Ми публікуємо роботу Олександра Кірєєва, соціолога зі США, який провів детальний аналіз відвідування виборчих дільниць у день голосування, який було опубліковано в його "Живому журналі".

 

Отже, я зібрав в одну таблицю результати явки по годинах по містах і районах Криму. Дані публікувалися на сайті "Крим-інформ" (проросійському, відразу відповідаю на питання). Результатів щодо Чорноморського р-ну на 18 не було чомусь, але фінальні результати з'явилися.

Киреев

Я зробив і таблицю динаміки явки. Тобто яка частка людей, які прийшли на дільниці, зробила це з 8 до 12 години, з 12 до 15 годин і т.д. Ось тут починається найцікавіше. Найчастіше виглядає жахливо, неправдоподібно і це явне свідчення маніпуляцій. Найбільший наплив людей йде з 10 до 14 - 15 годин, а потім йде спад. Але не можуть 9% від усіх що прийшли за день проголосувати у 15 до 18 годин і 20% з 18 до 20 годин, як було в Євпаторії. Так люди в масовому порядку на вибори не ходять. Мені намагалися пояснити, що це так важливо, бо така важлива подія, що людям просто не терпілося проголосувати за входження до складу Росії. Але це не може пояснити, що, скажімо, саме в Євпаторії раптом проявився вибух нетерпіння з 18 до 20 год., а з 15 до 18 год. його особливо не було. Це не може пояснити, що в одному з трьох районів Сімферополя, Залізничном, 92,4% людей проголосували до 15 годин, а потім раптом люди закінчилися і весь день на вибори дійшли лише 7,6%, при тому, що у двох інших районах майже 30%. Це не можна пояснити жодними етнічними складами населення районів і ніякою важливістю виборів. І таких прикладів безліч. Мені говорили, що Керч настільки проросійський і тому там відразу 68% проголосували з 8 до 12 год. Але при цьому в межах цілого великого міста явка з 15 до 18 год. не може раптом вирости в порівнянні з 12 - 15 ч. Якщо така потужна явка вранці, то потім має бути загасання явки. При цьому окремі ділянки можна пояснити якимись факторами, але природними причинами неможливо пояснити всю цю картину.

Чую ще одне заперечення: та кому там важлива ця явка по годинах! Приблизно це пишуть і всі тут. Але ж це дані не по ділянках, а за цілими районами. У них багато ділянок. Якщо б писали приблизно і незалежно один від одного, хіба могли б бути такі відмінності по районах? Чому раптом ділянки Залізничного району Сімферополя змовилися записати всіх до 15 годин, а в Київському Центральному раптом ні? Як не крути, маніпуляції.

Киреев

Але може бути це скрізь так? Ні, не скрізь. Я про це докладно писав після думських і президентських виборів в Росії. Таке порушення динаміки явки по годинах найчастіше вело до явних аномалій і в результатах. І навпаки, правильна динаміка найчастіше вела і до результатів без аномалій. Я вирішив взяти для порівняння яку-небудь область Росії (тільки таку, де не було фальсифікацій) з останніх президентських виборів. На українських виборах, на жаль, дані по явці за годинником представлені лише по округах, а вони пристойно більше районів. Тому я звернувся до Росії. Я взяв Іркутську область тому, що вона порівнянна з Кримом по населенню і на всіх виборах була досить чистою. Ось порівняйте: тут все плавно, красиво, правильно. Вранці більше селяни голосують, ввечері більше городяни.

Не хотів би ображати кого-небудь з прихильників референдуму, але, думаю, що їм вже і так не важливо, чи був референдум легітимним, або ж ні.

 

редакція може не погоджуватися з думкою автора

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com