Хто контролює використання зброї і чому влада бездіяльна

17 березня, 18:10

толстого
Фото из открытых источников
Як демонструють події минулого тижня, в руках громадян виявилася величезна кількість вогнепальної зброї. І, як показує практика, використовувати цю зброю можна майже зовсім безкарно. Тільки в Києві сталося дві резонансних події, які повинні змусити владу замислитися про те, хто і на якій підставі поширює цю зброю, і про те, як вийти з цієї ситуації.

В ЗМІ і соцмережах стверджують, що автомати Калашникова і пістолет Макарова, з якими і було скоєно напад на відділення банку в Києві, були викрадені в кінці лютого з бази внутрішніх військ у Львові. Правда, офіційно прес-служба Внутрішніх військ цю інформацію заперечує. За їх словами, автомати були пошкоджені вогнем і знаходяться під охороною.

До речі, нападників на столичний банк, які стверджують, що хотіли взяти відділення під охорону, відпустили, і навіть пройшов слух, що їм повернули зброю. Але цю інформацію в міліції не підтвердили. Натомість стверджують, що зброя - а це кілька десятків ПМ, кілька автоматів Калашникова і карабін "Сайга" - знаходиться в міліції.

Значно цікавіше розвивалася ситуація з Самообороною і "Правим сектором" у Києві на вул. Толстого. Як виявилося, мешканці самі звернулися до цих організацій з проханням допомогти припинити незаконну спробу приватизації підвалу будинку. В результаті побитими представниками "Правого сектора" виявилися троє мешканців, один з них був госпіталізований з черепно-мозковою травмою, а сама Самооборона і "Правий сектор" забарикадувалися все в тому ж підвалі. Вивести звідти їх змогла не міліція, а сам глава адміністрації президента Сергій Пашинський. Тільки після переговорів з ним вони погодилися піти. Йшли вони зі зброєю. Міліціонери лише спостерігали за цим дійством.

"Ми - не Самооборона, ми - міліція... Нам потрібні підстави, необхідно виконати ряд процесуальних дій. У всіх затриманих за напад на банк були взяті паспортні дані і підписка про те, що вони з'являться в міліцію на першу вимогу... На вул. Толстого їх вивів глава АП. Тут додати нічого", - коментують події в столичному главку.

А ось у прес-службі ДСО порталу bnk.ua рекомендували звернути увагу на те, що ті ж пістолети, вилучені під час нападу на банк (ПМ), використовуються в органах внутрішніх справ як табельна зброя. З чого можна зробити висновок, що факти викрадення зброї зі складів ВВ, СБУ та відділень міліції мали місце бути, хоч це і не розголошується.

А крім того, в Дарницькому районі біля РДА у п'ятницю вночі члени Самооборони з'ясовували стосунки і влаштували перестрілку. А на одній з парковок в Дарниці чоловік з пневматичної рушниці прострелив сусіду ногу. Не поділили місце для паркування. До речі, потерпілий теж був не з порожніми руками, а з обрізом мисливської рушниці, але стріляв у повітря.

Особливо не приховують, що велика кількість зброї у тих, хто залишився на Майдані. Там розборки з вогнепалами взагалі не рідкість. Ось тільки в міліцію там не звертаються. Не довіряють, вважають за краще розбиратися самі. На Майдані люди продовжують відкрито ходити зі зброєю. В цілому, тільки по Львівській області не знайдено близько 700 одиниць. Про це заявив народний депутат Геннадій Москаль.

Нардеп Анатолій Гриценко впевнений, що правильним кроком буде не вилучати зброю у громадян, як закликають глава МВС Арсен Аваков і голова СБУ Валентин Наливайченко, а легалізувати її. "Потрібно легалізувати наявну у громадян вогнепальну зброю з відповідною її реєстрацією і наданням офіційних дозволів громадянам. Це дозволить перевірити і відсікти тих, хто зараз займається мародерством, і водночас дати свідомим громадянам, патріотам, можливість захищати себе, свої сім'ї і свою країну в умовах, коли сама держава того забезпечити поки не може. Наступним кроком держава має узаконити право громадян на володіння вогнепальною зброєю для протидії насильству та бандитизму, в т. ч. інспірованих ззовні", - повідомив Гриценко.

Відзначимо, на сьогоднішній день, легалізація зброї сьогодні дуже популярна тема в усьому світі. Фракція "Свобода" у Верховній Раді навіть зареєструвала законопроект про легалізацію носіння вогнепальної і холодної зброї, але чи готове сучасне українське суспільство до того, що кожен бажаючий зможе придбати зброю?

Сьогодні стало відомо, що озброєні люди встановили блокпост біля Чернігова. Самі молоді люди на питання про те, що вони там роблять, дають досить розпливчасті відповіді: "В разі чого, на півгодини затримаємо". А ось відповідати на запитання, хто вони, хто їх уповноважив, і головне питання - хто дав їм автомати - відповідати відмовляються.

У той же час у зв'язку із загостренням ситуації на східному кордоні і подіями в Криму поспішно створена Національна гвардія України і оголошена мобілізація. За якими критеріями відбиратимуться чоловіки, яким держава сама видасть зброю, поки незрозуміло. Чи будуть ті, хто побажав поповнити ряди Нацгвардії, проходити психологічні тести при відборі і психологічну підготовку в підсумку, також залишається відкритим питанням.

Поки міліція не продемонструє жорстких дій по припиненню незаконного носіння та використання вогнепальної зброї, ніхто з громадян не зможе відчувати себе в безпеці. Для належної реакції з боку силовиків, найвірогідніше, потрібно рішення уряду, яке поки закриває очі на цю проблему.

Висновок напрошується наступний. Незважаючи на всі благі наміри нинішніх керівників силових структур, вони не можуть зробити навіть елементарного: забезпечити безпеку мешканцям міст. У центрі Києва люди ходять з автоматами, і чи варто після цього дивуватися тому, що то там, то тут виникає перестрілка. Чекаємо від керівництва МВС і СБУ ефективної операції з вилучення зброї. Або в містах продовжиться партизанська стрілянина.

Сьогоднішня влада не здатна забезпечити охорону правопорядку навіть в центрі столиці. Озброєних людей, які вчиняють напади як на людей, так і на фінансові установи, просто відпускають. Зокрема, так сталося з озброєними представниками Самооборони і Правого сектору", які забарикадувалися в підвалі будинку на вул. Толстого і з якими приїхав домовлятися сам глава АП Сергій Пашинський.

Новим міністрам не варто займатися тим, за що поплатилися попередні можновладці, тобто ділити людей на своїх і чужих людей, які, по суті, рівні перед законом. В іншому випадку це загрожує новими народними виступами.

 

Тетяна Святенко

Теги:
Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com