"Укртранснафта" викачала з нафтопроводів у сховища 606 тис. тонн технологічної нафти

4 червня 2014, 12:00

За підсумками засідання робочої групи "Укртранснафту" зобов'язали підготувати техніко-економічне обґрунтування переробки нафти на Кременчуцькому НПЗ

Нефть
Сегодня
Оператор нафтопроводів України ПАТ "Укртранснафта" відкачав 606 тис. тонн технологічної нафти з трубопроводів у власні сховища, а також на Кременчуцький НПЗ (ПАТ "Укртатнафта", Полтавська обл.), Дрогобицький НПЗ (НПК "Галичина", Львівська обл.) і Надвірнянський НПЗ (ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття", Івано-Франківська обл.). Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в уряді.

Джерело повідомило, що відповідну цифру оприлюднив голова "Укртранснафти" Олександр Лазорко на засіданні робочої групи з вивчення питання технологічної переробки нафти з трубопроводів, які простоюють, на нафтопродукти.

В даний час 238 тис. тонн технологічної нафти відкачано в резервуари "Укртранснафти", ще 368 тис. тонн - передані на безоплатне (до 30 діб) зберігання Кременчуцькому, Дрогобицькому і Надвірнянському НПЗ.

У ході засідання Лазорко запропонував переробити частину нафти на потужностях Кременчуцького НПЗ і реалізувати продукцію на ринку.

У той же час, директор департаменту з питань традиційних та альтернативних видів палива Міненерговугілля Ігор Рубан звернув увагу на те, що різниця між балансовою та ринковою вартістю нафти, яка викачується з трубопроводів, становить близько 280 млн доларів.

Крім того, згідно з його підрахунками, "Укртранснафті" вигідніше експортувати нафту, яка викачується з трубопроводів, і придбати вже готові нафтопродукти за кордоном, ніж замовляти переробку на Кременчуцькому НПЗ - це дозволить заощадити близько 33 млн дол. (або 43 тис. тонн нафти).

За підсумками засідання робочої групи "Укртранснафту" зобов'язали підготувати техніко-економічне обґрунтування переробки нафти на Кременчуцькому НПЗ і передати його в Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Міністерство фінансів, Міністерство економрозвитку і торгівлі, Міністерство внутрішніх справ і Службу безпеки України.

Як повідомлялося, "Укртранснафта" пропонує Минэненергоугля викачати з системи нафтопроводів 1,355 млн тонн технологічної нафти для її подальшої переробки на Кременчуцькому НПЗ. Звільнені від нафти нафтопроводи оператор пропонує заповнити водним розчином та/або азотною сумішшю.

Пропозиція викликала критику з боку експертів галузі, оскільки її реалізація ставить під питання збереження і працездатність нафтотранспортної системи, майбутнє переробної галузі (зокрема, запуск нафтопроводу Одеса-Броди і Лисичанського НПЗ), спустошує державний стратегічний резерв нафти.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан 9 квітня заявив, що ніяких рішень з пропозицією "Укртранснафти" не приймалося. За його словами, в першу чергу необхідно провести перевірку і визначити обсяги технологічної нафти, які зараз знаходяться в нафтопроводах.

Нагадаємо, "Укртранснафта" в минулому році збільшила транзит нафти в Європу на 7%.

Подібні новини: "Нафтогаз" та "Газпром" розпочали обговорення нової "пакетної угоди" щодо ціни на газ

"Укртранснафта" належить НАК "Нафтогаз України", главою компанії є Олександр Лазорко, який раніше керував Дрогобицьким і Надвірнянським НПЗ.

Менеджмент Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського НПЗ контролюють акціонери "ПриватБанку" (Дніпропетровськ).

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читати далі
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Загрузка...
    Загрузка...
    Погода, Новости, загрузка...
    Loading...