Нерухомість нерухома: стан і перспективи ринку в Україні

21 березня, 13:39

Забудовники вірять у краще, ріелтори - песимістичні

Деньги_недвижимость
тсн
                                    Дзвонить паралізований пенсіонер до агентства нерухомості

- Добрий день!

- Здрастуйте! Яка у Вас нерухомість?

- Повна, онучка, повна!

Анекдот

 

Ринок нерухомості - лакмусовий папірець економічного стану країни. Поки щось будується нове, зводиться, поки люди готові вкладати в нерухомість - отже, економічне зростання стабільне і воно є. Якщо ж ринок нерухомості стагнує - можна говорити про серйозні як економічні, так і фінансові проблеми - люди просто перестають купувати завітні метри при тому, що саме нерухомість вважається найвигіднішим активом - не старіє, і, як правило, не падає у ціні. А головне - це актив з безліччю варіантів його реалізації. Хочеш - продавай. Хочеш - здавай. У крайньому випадку, такий актив може і самому господареві послужити дахом над головою. Загалом, варіант безпрограшний. Люди можуть перестати вкладати у золото, валюту, авто, депозити, але нерухомість - це остання барикада. І якщо ринок застигає і тут - це ознака серйозних проблем.

В Україні склалася ситуація, коли ринок нерухомості застиг відразу ж на всіх його стадіях.

"Не можу здати квартиру другий місяць! Ніхто не хоче! Я зменшив ціну на 25% - все одно ніхто не хоче", - скаржиться один із власників квартир, Андрій.

Не менш небезпечне становище і на ринку продаж - ринок стоїть. Наприклад, у 2013 році в Україні було продано близько 181 000 квартир, з них понад 30 000 - у Києві. Дані 2014 року невтішні - по всій Україні продано не більше десяти тисяч квартир, кількість проданих квартир у Києві в одному січні, наприклад, не перевищила 1400 приміщень.

При цьому, якщо подивитися на коливання цін, то в столиці ціни трохи знизилися, але не так сильно, щоб можна було говорити про спад. Важливо, однак, зазначити, що угоди відбуваються однаково у гривнях, а тому невелике зниження ціни (або навіть невелике зростання) у доларах, означає реальний ріст цін у гривні, таким чином коливання курсу компенсує здешевлення.

недвижимость

Дані domik.ua

Позиція ріелторів: криза довготривала

Ріелтори від стану ринку не в захваті, адже це безпосередньо впливає на їхні прибутки. Зізнаються - ринок завмер. Не продається практично нічого.

"У першу чергу холодний подих відчули ті, хто займається "вторинкою" (вторинний ринок нерухомості, - ред.), бо тут перестали купувати відразу ж. Потім згасання прийшло і до "первинників" - там теж квартири майже не продаються", - зізнався анонімно bnk.ua один з топ-менеджерів одного з агенств нерухомості, який збирається залишати роботу, бо не бачить кінця кризи.

Втім, і в елітному секторі ситуація, хоч і більш жива, але теж критична.

"У нас ситуація така: квартири сильно впали в ціні. І Київ впав, і по областях теж недобре. Відсотків на 15, іноді навіть більше. І все одно продажі йдуть зі скрипом, так що, напевно, буде падати і далі. Такого не було давно, це дуже багато. Тому присутня легка паніка", - повідомив bnk.ua один із співробітників елітного агенства нерухомості в Києві.

Ріелтори не чекають пожвавлення ринку в найближчі місяці.

"У нас стан ринку - у стані нестояння. Ринок у повному ступорі. Не продається практично нічого. Реалізується лише житло економ-класу, економ-мінус класу, тобто саме бюджетне. Первинний ринок ще якось ворушиться, вторинний - став. Проблеми, треба сказати, на ринку нерухомості вже кілька років", - повідомив президент Союзу фахівців з нерухомого майна України Олександр Рубанов.

За словами експерта, різниці між регіонами у цих проблемах немає.

"Різниці по регіонах немає. Схід мало чим відрізняється від Києва. У Криму взагалі нічого не продається. Там повний нуль", - зазначає Рубанов.

За словами фахівця, ринок найближчим часом буде стагнувати, і таке положення справ триватиме кілька наступних місяців.

Думка забудовників: криза триватиме недовго

У той же час, серед забудовників існує інша думка. Так, представники будівельного бізнесу можуть почати будувати найближчим часом, як тільки фінансова ситуація в країні покращиться.

"Житло має тенденцію зростання, єдине лише - нинішня ситуація, звичайно ж, позначилася на нас. Розвиватися буде в першу чергу житло економ-класу. Є позитивні сигнали майбутнього поліпшення - по-перше, Україна підписує угоду про асоціацію, що позитивно позначиться на ринку. Крім того, світовий банк збільшує свої ліміти до 3,7 млрд доларів, ЄБРР збільшує ліміти до 5 млрд євро, так що можна очікувати поступового поліпшення", - розповів bnk.ua президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

За словами експерта, серйозніше йде справа з комерційною нерухомістю.

"Криза сильно зачепила комерційну нерухомість. Бо попит впав, і кількість ресурсу, а саме кредитних грошей, стала меншати", - зазначає Парцхаладзе.

Які прогнози?

Фахівці бояться що-небудь прогнозувати. По-перше, країна перебуває у складному економічному становищі. По-друге, незрозуміло її політичне майбутнє. Єдині лише в одному - українці стануть витрачати за необхідністю, а не за смаком.

"Якщо раніше були найбільш популярні дво- і трикімнатні квартири з вільним плануванням, то зараз, я думаю, будуть найбільш популярні одно- і двокімнатні квартири з більш простим і тісним плануванням. Люди будуть рахувати свої гроші", - вважає Лев Парцхаладзе.

 

Сергій Костеж

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com