В ЄС обурені арештом опозиційних журналістів у Туреччині

15 грудня 2014, 07:40

Арешти журналістів мають намір обговорити на найближчому засіданні з розширення Європейського Союзу

Турция
euronews.com

У Європі обурені подіями в Туреччині, де за грати відправили більше 20 опозиційних журналістів, звинувативши у змові проти уряду. Як передає "Укрінформ", у Раді Європи зазначили, що уважно стежать за розвитком подій.

У Єврокомісії назвали такі рейди несумісними зі свободою слова та європейськими цінностями.

Також у ЄК заявили, що Туреччині, як кандидату на вступ до Євросоюзу, варто було б поважати міжнародні норми.

Арешти в Туреччині планують обговорити на найближчому засіданні з розширення ЄС.

Разом з тим Agence France-Presse публікує заяву глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні і єврокомісара з політики сусідства і переговорів з розширення Йоганнеса Гана.

Згідно із заявою, затримання керівників опозиційних медіа несумісні з принципом свободи ЗМІ. Такі дії, на думку представників ЄС, йдуть урозріз з європейськими цінностями.

Як повідомляє Euronews, ордери виписані на 32 імені, однак не всіх вдалося позбавити волі - у низці випадків арешту перешкоджали присутні активісти.

Рейди пройшли у редакціях газети і телеканалу, що належать групі "Саманйолу": цю організацію уряд звинувачує у співпраці з проповідником Фетхуллою Гюлен, який перебуває в опозиції до правлячої Партії справедливості і розвитку.

Влада Туреччини оголосила арешти частиною боротьби проти змовників, які планували державний переворот.

"Опозиція ніяк не реагувала ні на перевороти в минулому, ні на діяльність рухів, що підтримують Гюлена. Але поки наша партія залишається у цій країні, нікому не буде дозволено сіяти чвари, ніхто не посміє це робити і ніхто не отримає достатньої для цього влади", - заявив прем'єр-міністр Ахмет Давутоглу.

Ісламський проповідник Фетхуллаха Гюлен, що живе в США, вважається чи не головним серйозним супротивником нинішньої турецької влади.

Анкара приписує йому створення цілої мережі "паралельних державних структур".

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читати далі
Залишилось 1000 символів
    Новини партнерів
    Загрузка...
    Загрузка...
    Погода, Новости, загрузка...
    Loading...