Рекомендуємо

Розстріл сил АТО в Зеленопіллі: Наслідки і причини

22 липня, 15:08

Тетяна Святенко, bnk.ua

Зеленополье
Фото из открытых источников
Одним з найчорніших днів для української армії стало 11 липня, коду "Гради" повністю розбили табір силовиків у Зеленопілля. Фактично знищили 79 і 24 бригади. Згідно з офіційними даними, оприлюдненими Міністерством оборони, тоді загинуло 19 осіб, поранення отримали 93 військовослужбовців. Проте свідчення очевидців вказують на те, що загиблих і поранених в тому бою було в десятки разів більше.

"Обстріл почався близько 4:30 ранку. Ми всі спали. В мій намет потрапив снаряд, у нас такий армійському наметі спала 30 осіб. Снарядом відразу вбило 15 осіб. Хлопці навіть не встигли прокинутися. Коли нам вдалося вибратися з намету, на вулиці творилося щось неймовірне. Це було схоже на метеоритний дощ, з такою швидкістю і частотою падали снаряди. Вперше стало страшно, коли побачив перших поранених", - розповів bnk.ua лікар-травматолог з 24 бригади, якому довелося надавати першу медичну допомогу під час бою.

"До нас у намет, де був обладнаний медпункт, почали доставляти перших поранених. Це був жах. Ніколи цього не забуду...хлопці з відірваними руками приходили самі, повзли з однією ногою. Хлопці з більш легкими пораненнями приносили на ношах найважчих. Надати першу медичну допомогу було практично неможливо. Кров змішалася з піском і заповнила все навколо. В якийсь момент мені здалося, що всі мої дії марні. А коли вийшов з намету - навколо були трупи...згорілі трупи друзів львів'ян та миколаївців...не менше 50".

Точної кількості поранених співрозмовник назвати також не зміг, за його словами точно більше сотні, набагато більше.

Україна ще довго буде пам'ятати цей бій. Практично ніхто з бійців не відбувся легкими пораненнями. Багато силовики після цього залишаться каліками, багато - з важкими психологічними травмами і контузіями. У дніпропетровському госпіталі, куди відразу привезли поранених, хірурги працювали в три зміни буквально добу не відходячи від операційних столів, і, тим не менш, врятувати всіх не вдалося, хлопці вмирали, так і не дочекавшись лікаря від втрати крові. Більшість з тих, чий статок вдалося стабілізувати і транспортувати до Києва, більше ніколи не зможуть жити повноцінним життям - такої кількості ампутантів столичний військовий госпіталь ще не бачив.

В теж час військовослужбовці, які охороняють кордон звинувачують у трагедії себе: "Ми бачили колону техніки "Гради", які перетинали кордон, але був наказ не відкривати вогонь. Ми б могли знищити цю колону навіть без допомоги авіації, у нас би вистачило ресурсу зробити це ефективно, але наказ "Не чіпати". А через кілька годин сталося те, що сталося. Виходить, що винне навіть не командування, виходить, ми допустили ці смерті.

Родичі хлопців, які були в Зеленопіллі досі продовжують шукати своїх синів, багато невпізнаних тіл, дуже багато з них в такому стані, що розпізнати без експертизи ДНК не вийде.

Довідка: Що сталося в Зеленопіллі

Вночі 11 липня 2014 р. батальонно-тактична група 24-ї окремої механізованої бригади (особовий склад який складається переважно з уродженців Львівської області) і 79-ї окремої аеромобільної бригади (особовий склад представлений в основному жителями Миколаївської області) під час висування на кордон з Ростовською областю (РФ) для посилення перебував у цьому районі Південної армійської угруповання потрапили під обстріл з реактивної установки БМ-12 "Град" ополченців біля Зеленопіллі в 17 км на південний схід від міста Ровеньки Луганської області.

За даними "головнокомандувача ДНР" Ігоря Стрєлкова і відомостями родичів загиблих, в результаті обстрілу в Зеленопіллі було вбито понад 200 українських військових.

Командир 24-ї моторизованої бригади, що потрапила в п'ятницю 11 липня під обстріл установками "Торнадо" біля Зеленопіллі Луганської обл., відсторонений від виконання обов'язків. Зазначимо, в "ЛНР" заперечують наявність такої системи у них на озброєнні.

 

Побачили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Шановні читачі!

Можливість коментування тимчасово відключена через збільшення кількості агресивних коментарів.

Новини партнерів
Погода, Новости, загрузка...
traffim.com